Tre brepublikasjonar på tre dagar

Brefronten på Nigardsbreen i Jostedalen har trekt seg langt oppover svaberga dei siste åra. Det kompliserer kvardagen til dei som driv med breføring og turisme. (Foto: Tone Rusdal)

Forskingsprosjektet Jostice, som handlar om Jostedalsbreen, har stått for fleire publikasjonar i det siste, både vitskaplege og populærvitskaplege. Tre av desse kom ut i løpet av tre dagar i starten av juni.

1) Ein vitskapleg artikkel skriven av forskarar frå Universitetet i Bergen og Vestlandsforsking, der temaet mellom anna er skilnader i besøksmotivasjon og oppfatning av klimaendringar mellom Nigardsbreen og Briksdalsbreen. Artikkelen er publisert i Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism:

Burrill, J., Dannevig, Halvor, & Brendehaug, E. (u.å.). What are melting glaciers good for? Examining the extent of glacier retreat on tourist engagement with climate change. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–23. https://doi.org/10.1080/15022250.2025.2508711

2) Ein kronikk i høve brekollapsen i Sveits: "Blir norske breer farligere?" av Liss Andresen (NVE), Halvor Dannevig (VF) og Rune Engeset (NVE), publisert i Forskersonen og Fri Flyt og deretter i Sogn Avis.

3) Ein kronikk om bresmelting og reiseliv av Eivind Brendehaug (VF) og Halvor Dannevig (VF): "Finnes det et reiseliv når breane forsvinn", først publisert i Nationen og deretter i lokalaviser i Nordfjord.

Konsekvensar for natur og samfunn av klimaendringar på Jostedalsbreen

Lokalsamfunn og næringar vil bli påverka både direkte og indirekte når klimaendringane får stadig meir av isen i Jostedalsbreen til å smelte slik at kjende brearmar trekker seg tilbake. Vestlandsforsking står for ein samfunnsvitskapleg del av prosjektet, der forskarane studerer konsekvensar for både kraftproduksjon, landbruk og turisme.

Gjennom å trekke inn næringsutøvarar i arbeidet, skal forskarane identifisere registrerte og opplevde konsekvensar av desse endringane. Resultata vil gje eit vitskapeleg grunnlag for å utforme strategiar og tiltak for tilpassing for kvar einskild næring.

Prosjektet si eiga nettside finn du her.

Forrige
Forrige

Undersøker innbyggarane sitt syn på reiselivet

Neste
Neste

Ny fagartikkel om lekkasje til internasjonale bookingplattformer